Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Системата RINGS тръгва до месец
10.04.2003

Новата система за брутен сетълмент в реално време RINGS (Real-time Interbank Gross-settlement System) ще започне да действа след около един месец. Това заяви в сряда подуправителят на Българска народна банка (БНБ) Божидар Кабакчиев. През нея ще минават всички важни плащания. Според Явор Димитров, началник отдел "Платежен сетълмент и системи" в централната банка, като важни плащания се считат тези, които са по сделки между търговските банки и между БНБ и банките. За важни се определят още плащанията по сделки с ДЦК, както и преводите за суми равни или над 100 хил. лв. Изрично наредените плащания от клиентите също ще минават през RINGS. Системата ще позволява незабавна обработка на плащанията в рамките на няколко секунди.

 

Наредените от търговската банка транзакции ще се извършват, докато има налични средства по разплащателната й сметка в БНБ. Самата банка ще може да следи непрекъснато как се движат сумите по нейните сметки и да реагира при спадане на ликвидността. Димитров подчерта, че БНБ ще регулира паричния поток, който ще минава през системата чрез ценова политика - наредените в по-ранен час плащания ще струват по-евтино и обратното. "Ще бъде задействан и обезпечителен фонд, в който участват всички търговски банки. Той ще действа на принципа на осигуряването на затруднения участник", каза още Димитров.

Очакванията са през новата система за сетълмент да минават до 10% от всички банкови транзакции, които обаче ще представляват около 80% от обема на паричните потоци. Изпълнител на проекта е американската компания "Монтран", като по първоначални планове RINGS трябваше да започне да функционира още през май 2002 г. Въвеждането на системата е част от изискванията при преговорите ни с ЕС.

Оригинална публикация