Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


СБСРВ – последни метри до върха
28.10.2002

Явор Димитров 
 
БНБ е създала център за оказване на помощ (help desk), който ще приема запитвания от страна на участниците и ще дава възможно най-бързи отговори Системата за брутен сетълмент в реално време вече има име. Казва се RINGS (Real time INterbank Gross Settlement system). Макар и много важно името, както и при хората, трябва да е подплатено със съдържание. А това съдържание е НОРМАТИВНАТА УРЕДБА, която беше написана със съдействието на едни от най-добрите специалисти в областта на платежните системи в страната. В рамките на два месеца бяха променени толкова много документи, че само изреждането им би могло да запълни редовете на тази статия. 
 
Ще отбележа по-важните: Наредба №3 за националната платежна система и плащанията (нова) Наредба № 16 за картовите плащания (променена) Наредба №19 за Централния Депозитар (очаква се да бъде публикувана) Правила и процедури за работа на RINGS Вътрешни правила на всички ситемни оператори Като допълнение се написаха или допълниха 11 Методични Указания на БНБ, които заместват досега познатите в практиката Банкови унифицирани стандарти (БУС). Всички тези документи дадоха основание на банките да започнат промени в собствените си системи, както и промяна на вътрешните си правила за работа. Близките месеци ще покажат дали има пропуски в нормативната уредба, но е важно, че подходът, който беше избран да се работи в тясно сътрудничество между всички участници в процеса на въвеждане на системата се оказа успешен. БНБ беше подпомогната в работата си активно от Асоциацията на ТБ, консултанти, специалисти от страна на системните оператори. В основата на платежната система са правилата и процедурите, по които работи, a съвременните технологиите дават възможност те да бъдат реализирани, и в голяма степен да се намали риска и увеличи сигурността в разплащанията. Ако се използва алюзията с алпинизма остава най-трудната част – достигането до самия връх. След като имаме ясно начертан път, остава се подготвим и да го извървим до край. 
 
ОРГАНИЗАЦИЯТА 
В последните три месеца участниците в системата положиха огромни усилия в предвид кратките срокове, в които трябваше да направят сериозни промени в своите вътрешни системи и да ги съобразят с изискванията на RINGS. За проект с такава сложност е от изключително значение координация между различни институции. В тази връзка БНБ смята да увеличи срещите с координаторите от ТБ. Тук е важно да се отбележи и ролята на системните оператори в изграждането на платежната система. Приетият принцип за единно включване на всички участници налага усилена работа не само от страна на централната банка, но и на операторите, които ще имат функции, които досега не са изпълнявали. 
 
ГРАФИКЪТ 
За да можем успешно да стартираме БНБ е подготвила график, който включва следните етапи: Тестване на RINGS в БНБ Подготовка и провеждане на тестове между БНБ и ТБ Тестове между системните оператори и ТБ Подписване на договори с всички ТБ Сертифициране на ТБ за готовност за участие в RINGS По времето на тези етапи ще е необходимо да се даде приоритет на групите работещи по въвеждането на системата в търговската банка. БНБ е създала център за оказване на помощ (help desk), който ще приема запитвания от страна на участниците и ще дава възможно най-бързи отговори. Тестването ще бъде проведено по предварително оповестен график и по групи банки. Тук е важно да се отбележи, че тези, които са изостанали в своята подготовка ще трябва да положат максимални усилия да я завършат през определения им период за тестове, за да бъдат активни участници. 
 
Не по-маловажен е и периода на СЕРТИФИЦИРАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ. През този етап екипи от специалисти от БНБ ще работят в тясно сътрудничество с упълномощени служители от ТБ. Целта ще бъде и БНБ, и ТБ да са сигурни, че всяка една банка има техническа възможност, както и достатъчно добре обучени кадри за работа с RINGS. Новата платежна система налага високи изисквания, както към вътрешните системи на участниците, така и към техния персонал. Финалността на сетълмента, новия начин на управление на ликвидността наблюдението на процесите в реално време са нови техники при работата на отделите за ликвидност и счетоводство на банките. Със сигурност ще нараснат и техните изисквания и към техническото и информационно обезпечаване на процеса на плащане.
 
Тук трябва да спомена и за новите взаимоотношения между ТБ и техните клиенти, които ще се променят, от една страна заради изискванията на нормативната уредба плащания равни и над 100 000 лв. задължително да минават през системата RINGS, а също така и използването на две дати за плащане в един календарен ден. Поради новия график на системния ден и липсата на нощен сетълмент клиент, наредил плащане до 15 часа, ще може да изпълни ангажимента си като платец още същия ден. Споменатият час е до известна степен условен, тъй като банките ще предлагат различен краен час за нареждане на плащане с вальор същия ден. Това показва, че освен всичко друго новата платежна система разкрива поле за конкуренция между ТБ и при разплащанията. С въвеждането на системата RINGS ще настъпят редица промени в платежния процес, за които всички участници извършват сега най-трудната задача – подготовката преди последните метри. 
 
Явор Димитров е началник отдел “Платежни и сетълмент системи” в БНБ 
 
Мисъл: В основата на платежната система са правилата и процедурите, по които работи. Съвременните технологиите дават възможност те да бъдат реализирани и в голяма степен да се намали риска и увеличи сигурността в разплащанията.

Оригинална публикация