Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Известни са победителите в конкурса “ИТ мениджър на годината”
08.12.2011

На тържествена церемония в хотел Шератон, вчера (7 декември), бяха наградени най-успешните ИТ мениджъри за 2011 година. Мирчо Марчев, Директор "Информационни системи" в БНБ е носителят на голямата награда в категория “Мениджмънт”. В категория иновации с най-високото отличие е д-р Димитър Георгиев, ИТ директор в Токуда Болница София. Милен Михайлов, директор ”Информационни технологии” в ”Софарма Трейдинг”АД е носителят на най-високия приз в категория “Ефективност”.

Победители,

Мирчо Марчев, Директор "Информационни системи" в БНБ,  д-р Димитър Георгиев, ИТ директор в Токуда Болница София, Милен Михайлов, директор ”Информационни технологии” в ”Софарма Трейдинг”АД 


Конкурсът се провежда за четвърта поредна година. Негови организатори са Клубa на ИТ мениджърите в България и списание CIO. Целта на тази инициатива е да отличи личностите със значителни постижения в областта на управлението и развитието на информационните технологии, да съдействаме за издигане позицията и авторитета на ИТ мениджърите в  ръководството на фирмите и институциите в България, да стимулира ефективното използване на информационните технологии в дейността на компаниите в различни сегменти на индустрията.

“През тази година разбирането за позицията на ИТ ръководителя намери нова подкрепа в редица финансови институции, където ръководители с ИТ опит бяха издигнати в управителни и надзорни съвети. В индустрията все повече от колегите ни се радват на уважение и реално влияят на ефективността и потенциала на предприятията”, заяви председателят на УС на Клуба на ИТ мениджърите в България Мирослав Вичев, откривайки церемонията за награждаване на победителите в конкурса.  

И тази година конкурсът премина през 3 етапа: събиране на предложения, подбор на финалисти и избор на носители на голямата награда.
В периода май-октомври на сайтовете на списание CIO и клуба на ИТ мениджърите се събираха предложения в трите категории.  На втория етап, членовете на Клуба на ИТ мениджърите гласуваха за предложените кандидати. След това гласуване, бяха определени финалистите в трите категодрии.
 
С най-много гласове в категория “Мениджмънт” на финалният етап от конкурса преминаха:
- Валери Пейков, ИТ директор,  Софийска Вода
- Ивайло Йосифов, Главен директор “Операции и ИТ” и член на Управителния съвет на Дженерали България Холдинг ЕАД
- Мирчо Марчев, Директор "Информационни системи", БНБ

При подбора на номинираните в категория “Иновации” високо оценявано бе внедряването на решения, при които е поет риска от въвеждане на технологии в приложението, на които опитът в български условия липсва или е недостатъчен и които са довели до качествени положителни промени и съществени резултати. В тази категория, най-голям брой от членовете на сдружението подкрепиха кандидатурите на:
- Георги Комсийски, ИТ Мениджър, Порше БГ
- Кристин Крумов, ИТ Мениджър, Интерамерикан България
- д-р Димитър Георгиев, ИТ директор в Токуда Болница София

Отличията в категория „Ефективност” са за мениджъри постигнали висока възвращаемост на ИТ инвестициите, разширени бизнес възможности, финансови или други икономии и печалби при ползване на ИКТ в следствие на подобрено планиране или операционно оптимизиране. Гласуването в категория „Ефективност” определи като финалисти:
- Георги Комсийски, ИТ Мениджър, Порше БГ
- Димитър Граматиков, директор "Информационни технологии и обслужване"  в Кока Кола Хеленик Ботълинг Къмпани АД
- Милен Михайлов, директор ”Информационни технологии” в ”Софарма Трейдинг”АД.

Финалистите
Компетентно жури, включващо представители на сдружение „Клуб на ИТ мениджърите в България”, списание CIO, Асоциацията за одит и контрол на информационни системи (ISACA - София), Европейския софтуерен институт и компаниите партньори в организацията на церемонията по награждаването - Борика-Банксервиз АД, UnicreditBulbank и Мобилтел определи победителите.
Членовете на журито разполагаха с 10 дни, в които да се запознаят със събраната в хода на конкурса информация за достиженията на номинираните. На специално заседание те обсъдиха кандидатурите и гласуваха за победител във всяка от категориите на конкурса, като имаха право да подкрепят само по една кандидатура. С най-много гласове, като носители на наградата „ИТ мениджър на годината” за 2011 г. бяха излъчени:
- В категория „Мениджмънт” – Мирчо Марчев, Директор "Информационни системи", БНБ
- В категория  „Иновативност” - д-р Димитър Георгиев, ИТ директор в Токуда Болница София
- В категория „Ефективност” – Милен Михайлов, директор ”Информационни технологии” в ”Софарма Трейдинг”АД

Свилен Тонев, OMV

Връчена бе и една специална награда в подкрепа на иновациите и младите хора. Тя е учредена в памет на Явор Димитров, един от основателите на Клуба на ИТ мениджърите и член на УС на това сдружение, от неговата майка г-жа Донка Тасева.
Явор Димитров, когото ИТ общността загуби през 2008 г., беше един от най-изявените специалисти в областта на платежните системи. Като експерт и дългогодишен началник на отдел “Платежни системи” в БНБ той участва в някои от най-големите и национално значими проекти в областта на банковите платежни системи в България. Наградата учредена в негова памет бе връчена на Свилен Тонев, ИТ мениджър в OMV България.

Оригинална публикация