Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Проектът СБСРВ в БНБ стартира
28.10.2001

Явор Димитров

Като всяко нещо, което се случва когато му дойде времето, така и проектът за СБСРВ в БНБ стартира. След усилената работа на екип от Централната банка и едни от най-добрите експерти в банковата сфера по платежни системи се стигна до написване на Тръжни условия, които са основата на изискванията на БНБ към изпълнителя на проекта. След обявен търг и успешни преговори за такъв бе избрана американската компания Мontran. Тя предложи най-съвременното техническо решение, отговарящо на поставените условия.
След подписване на договора беше направено представяне пред търговските банки с цел запознаването им с подхода на фирмата за изпълнение на СБСРВ в БНБ.
В Централната банка разглеждаме проекта като цялостно решение за модернизиране на платежната система в страната, което включва както техническото й обновяване, така и нова нормативна уредба и правила за работа.

ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ДОГОВОРА стартира на 10.09.2001 г. като основните участници в него обсъдиха етапите и сроковете. Предвижда се проектът да продължи 10-11 месеца след датата на започване. На различните етапи от изпълнението му ще се включват различни ресурси, както от страна на БНБ, така и на търговските банки. От изключително важно значение за успешната му реализация е тясното сътрудничество между Централната банка и ТБ при разработване на правилата на СБСРВ и дефиниране на необходимите промени в платежната система на страната. БНБ е в процес на създаване на нормативната база, която ще отразява настъпилите промени.

Проектът ще премине през четири фази:
  • разработка на задание и сключване на договор с фирма изпълнител; 
  • изработване на план за изпълнение на проекта и разработване на детайлни функционални спецификации; 
  • реализиране, приемни тестове и пускане на системата; 
  • наблюдение и въвеждане на системата в реална експлоатация. 
 
По време на ПЪРВАТА ФАЗА се дефинират целта на проекта, основните системни, функционални и потребителските изисквания. В тази връзка бяха проведени редица срещи с експерти от ТБ, както и с Банксервиз АД, БОРИКА ЕООД и Централен депозитар АД. Етапът завърши с изработване на задание за разработка на Система за брутен сетълмент в реално време, което е основа за водените преговори и което определя специфичните изисквания на БНБ за изпълнение на системата.

ДВА ОСНОВНИ ПРОИЗВОДНИ ДОКУМЕНТА се изработват на втората фаза на проекта - План за изпълнение и Детайлни функционални спецификации (ДФС) на СБСРВ.
Планът за изпълнение ще се разработи от фирмата изпълнител и ще включва времевия график и детайлно разписаните дейности по проекта. След одобрение от страна БНБ ще се проведат срещи на различни нива с ТБ, за да могат банките да се подготовят за участието си в СБСРВ. Препоръчително е те да се сформират екипи от различни специалисти – по ликвидност, счетоводство, разплащания и ИТ, които на най-ранен ранен етап да определят промените, които ще им се наложи да извършат. 
 
В документа “Детайлни Функционални Спецификации на СБСРВ “ ще се дефинират детайлно всички аспекти на системата, като ще се включват минимум:
  • всички елементи и интерфейси; 
  • платежните съобщения; 
  • управлението на платежния поток; 
  • изпълнението на процеса сетълмент; 
  • управлението на приоритетите и опашките с платежни съобщения; 
  • управлението на състояние гридлок; 
  • средствата и технологията за защита на системата; 
  • управлението и следенето на системата в реална работа. 

Финализирането на този документ ще бъде основание за участниците в системата (БНБ , системните оператори и ТБ) да започнат работа по промени в своите системи.

ДЕЙСТВИТЕЛНАТА РАЗРАБОТКА на проекта и тестване на системата (фаза 3), включва:
  • разработка на приложния софтуер; 
  • интегриране на приложния и системния софтуер; 
  • интегриране на изчислителните и комуникационните средства; 
  • тестове. 

Изходът от тази фаза е напълно интегрираната и тествана от изпълнителя на всички нива СБСРВ. Приемните тестове се извършват от БНБ по предварително разработен план, който се изготвя от екипа, който ще използва и оперира системата. Този етап се предвижда да започне около април 2002 г., като продължителността му ще е приблизително три месеца.
Банките ще се включат в тестовете на системата поетапно (на групи по няколко), като до края на периода всички трябва да са ги преминали успешно. За да участват е необходимо да са активирали услугата на SWIFT – Fin Y Copy.
Успоредно с тестовете БНБ ще осигури обучение на определени от ТБ служители за работа със системата - както с нейните функционални характеристики, така и с техническата поддръжка в самите банки.

НАБЛЮДЕНИЕ И ВЪВЕЖДАНЕ В РЕАЛНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ

В едномесечен период след приемните тестове системата се въвежда в предварителна експлоатация. На етапа на предварителна експлоатация се извършва наблюдение на функционирането на системата и се следи дали то отговаря на изискванията на БНБ.
След завършването му системата ше се въведе в редовна експлоатация с Решение на УС на БНБ .

Явор Димитров е началник отдел “Платежни и сетълмент системи” в БНБ
В материала е използвана част от Заданието за разработка на СБСРВ в БНБ. Изложените етапи и срокове са индикативни и ще бъдат ясно дефинирани в Плана за изпълнение на проекта, който се изработва от Montran.
За повече информация: J.Dimitrov@bnbank.org, i.dudev@bnbank.org

Мисъл:
В Централната банка разглеждаме проекта за СБСРВ като цялостно решение за модернизиране на платежната система в страната. Това включва както техническото й обновяване, така и нова нормативна уредба и правила за работа.

Оригинална публикация