Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


IN MEMORIAM
11.12.2013

Днес се навършват 5 години от смъртта на Явор Димитров, когото ИТ общността загуби през 2008 г.

Явор Димитров

Явор Димитро

Явор Димитров бе един от най-изявените специалисти в областта на платежните системи. Като експерт и дългогодишен началник на отдел “Платежни системи” в БНБ, той участва в някои от най-големите и национално значими проекти в областта на банковите платежни системи в България. Много ИТ специалисти от финансовите институции си спомнят за енергията, времето и усилията, които той вложи във внедряването на различни нововъведения в платежната система на България, включително и системата RINGS. “Явор бе човекът, който години наред дърпаше напред реализацията на проектите”, заяви негов колега от друга банкова институция, който се обади в редакцията по повод на годишнината.

Явор Димитров бе сред основателите на Клуба на ИТ мениджърите в България и член на УС на това сдружение. В негова памет е учредена награда в подкрепа на иновациите и младите хора, която се връчва ежегодно по време на Церемонията “ИТ мениджър на годината”.

Явор Димитров бе и редовен автор на статии в списание CIO още от старта на изданието през 2005 г. до април 2008 г. Неговите публикации бяха високо оценявани от ИТ специалистите във финансовия сектор и все още са сред най-четените на сайта на списанието.

Оригинална публикация