Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Отличия 2012 за принос в повишаване значимостта на ИТ
02.02.2013

На 13 декември, бяха връчени награди на отличените в конкурса “ИТ мениджър на годината”, организиран от Клуба на ИТ мениджърите в България и ICT Media за пета поредна година.


“Пет години не са малко и традицията на наградите се утвърждава в нашата гилдия. Както всяка година и днес се радваме да представим дейности и личности, които обикновено не са в светлината на прожекторите, но от които зависят бизнеса и резултатите ни. Всичко с което развиваме бизнеса си е информация и нейното управление трябва да е в ръцете на верните професионалисти. А те трябва да се чувстват правилно оценени и възнаградени”, с тези думи откри церемонията по награждаването председателят на УС на Клуба на ИТ мениджърите Мирослав Вичев.

И тази година конкурсът отличи постижения в 3 направления: “Мениджмънт”, “Иновации” и “Ефективност”. По традиция, най-успешните ИТ ръководители бяха избрани на 2 етапа. В първия етап 37 членове на Клуба на ИТ мениджърите гласуваха за предложените кандидати. Събралите най-много гласове във всяка от категориите, бяха номинирани за участие във финалния етап на конкурса.

Номинираните

В категория “Мениджмънт” най-висока оценка за своята работа през изминалата година получиха:

- Пепа Колева, директор на управление "Информационни технологии", УниКредит Булбанк

- Леонид Димов, директор ИТ, Комисия за финансов надзор

- Огнян Николов, Мениджър ИТ проекти в Нафтекс Петрол

В категория “Ефективност бяха отличени:

- Найден Неделчев, началник отдел „Информационна сигурност“ в Мобилтел ЕАД

- Цветанка Георгиева, директор ИТ, ЧЕЗ България

- Цанка Петкова, директор "Информационно осигуряване", ЗАД "Армеец"

- Мими Виденова, преподавател по Информатика и ИТ, 73 СОУ "Владислав Граматик"

В категория “Иновации” на финалния етап от конкурса преминаха:

- Атанас Марин, ръководител на управление “ИТ и контрол”, ЕСО ЕАД

- Пепа Колева, директор на управление "Информационни технологии", УниКредит Булбанк

- Симеон Стойчев, CIO, Телерик АД.



На втория етап на конкурса, комисия от експерти определи победителите в трите категории. В комисията участваха представители на Клуба на ИТ мениджърите и Ай Си Ти Медиа като организатори, както и изявени професионалисти в сферата на ИТ представители на компаниите партньори в провеждането на конкурса Борика-Банксервиз, Глаксо Смит&Клайн и Мобилтел, а именно:

- Емил Джиновски (председател), член на УС на клуба на ИТ мениджърите в България, експерт координатор ИТ, НИС Петрол ЕООД

- Александър Станев, изпълнителен директор на Борика-Банксервиз АД  

- Николай Николов, консултант "Иновации" в ГлаксоСмитКлайн

- Пламен Зюмбюлев, директор “Мрежи и ИТ операции”, Мобилтел

- Надя Кръстева, главен редактор на списание CIO.

Всеки от участниците в комисията имаше ангажимента да се запознае с достиженията на финалистите и възможността да подкрепи по една кандидатура във всяка от категориите на конкурса. След гласуване бяха определени носителите на голямата награда във всяка от категориите:

  • Пепа Колева, директор ИТ в УниКредит Булбанк - в категория “Мениджмънт”

  • Цветанка Георгиева, директор ИТ в ЧЕЗ България – в категория “Ефективност”

  • Атанас Марин, ръководител на управление “ИТ и контрол”, ЕСО ЕАД – в категория “Иновации”



И още отличия

В рамките на церемонията “ИТ мениджър на годината 2012”, за трети пореден път бе връчена специалната награда в подкрепа на иновациите и младите хора, учредена в памет на Явор Димитров, един от основателите на клуба на ИТ мениджърите. Неговата майка г-жа Донка Тасева връчи парична награда и плакет на Денислав Ганчев, директор “Управление на данни & ИТ” компанията Комак Медикал ЕООД, чиято дейност е в областта на клиничните изследвания. През последната година Денислав Ганчев е разработил и внедрил две уникални системи, с изключителна важност за клиничните изследвания.

През тази година Клубът на ИТ мениджърите в България реши да учреди още една нова награда – за цялостен принос за развитие и приложение на новите технологии в бизнеса. Първият носител на това отличие е Никола Райковски – дълбоко уважаван от ИТ специалистите във финансовите институции професионалист, заемал ключови позиции в ИТ подразделенията на големи институции като ОББ и Алианц България Холдинг. Под ръководството на Никола Райковски са реализирани редица мащабни ИТ проекти, допринесли за повишаване на конкурентоспособността на организациите, за които е работил.

По време на официална церемония в х-л Шератон, организирана със съдействието на Борика-Банксервиз АД, М-Тел и ГлаксоСмит&Клайн всички финалисти в конкурса получиха грамоти, а на носителите на наградата „ИТ мениджър на годината” бе връчен символът на приза - авторска статуетка на известния български монументалист Янко Бонев. Изследователската компания Gartner награди номинираните с ценни книги по ИТ мениджмънт. Финалистите получиха награди от партньорите в организацията на церемонията Чивас и Дикота.

“Целта, която си поставят организаторите на конкурса ‘ИТ мениджър на годината’ е да издигнат ролята и авторитета на ИТ мениджърите в ръководствата на българските организации и да допринесат за ефективното използване на технологиите в полза на бизнеса и обществения живот. Днес наградихме достойни наши колеги и направихме поредната сериозна крачка в изпълнение на тези цели”, каза Георги Комсийски, ИТ мениджър на Порше БГ, закривайки церемонията.

Иновациите в бизнеса

За трета поредна година церемонията за награждаване на най-успешните ИТ ръководители бе предшествана от кръгла маса. Този път темата бе “Ролята на иновациите в съвременния бизнес”. В дискусията за възможностите за създаване на иновации и ползите от тях участваха Лозина Алексиева, съдружник “Управленско консултиране” в KPMG България, Иван Маглич, регионален директор на Calisto/Gartner Adriatic, Христо Христов, изпълнителен директор на "Дискордиа" АД, Харис Мигдалис, главен информационен директор в Пощенска банка и победителите в категория “Иновации” в конкурса “ИТ мениджър на годината” от създаването му през 2008г. досега. Специален гост бе д-р Ашли Джордж, ръководител на Центъра за иновации и консумеризация в GlaxoSmtihKline, а модератор бе Мирослав Вичев, изпълнителен директор на Банка ДСК.

Оригинална публикация