Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


До девет месеца тръгва системата за брутен сетълмент в реално време
01.08.2001

До девет месеца трябва да бъде изградена новата Система за брутен сетълмент в реално време, съобщи Алекс Еска от фирмата-изпълнител Montran Corporation. Проектът беше представен от БНБ и Montran Corporation.

Досега действащите системи - БИСЕРА (Банкова интегрирана система за електронно разплащане) и системата на БОРИКА (Банкова организация за разплащане с използване на карти) ще продължат да функционират. Клиентът на дадена търговска банка ще има право да избира дали парите му да бъдат преведени през БИСЕРА или през новата система, каза Явор Димитров от отдел "Платежни и сетълмент системи" в БНБ.

Преводът на суми през новата система се очаква да бъде по-бързо, а цената по-висока от превода през БИСЕРА, уточни той.

В новата система ще могат да участват само централите на търговските банки, както и БНБ, притежателите на разплащателни сметки, инвестиционните посредници, които имат открити специални сметки за сделки с държавни ценни книжа, Банксервиз АД, БОРИКА ЕООД, Централния депозитар и управление "Фискални услуги" на БНБ.

Фирмата изпълнител е създадена през 1979 г. със седалище в Ню Йорк, с клонове в Лондон, Франкфурт и Клуж и притежава сериозен опит в изграждането на платежни системи.

Предвижда се първата - проучвателна фаза на проекта за изграждане на системата да приключи до два месеца.

Оригинална публикация