Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Конкурсът - предложения, оценяване, номинации & награди
16.12.2010

От ИТ ръководителите днес се очаква не само да осигуряват развитието на информационната инфраструктура и предоставянето на информационни услуги, но и да бъдат бизнес стратези, инициатори на промени допринасящи за ефективността на организацията, идеолози на иновации даващи възможност на компанията да спечели позиции в конкурентната надпревара. Върху тези роли на ИТ мениджърите е фокусиран конкурсът организиран от сдружение “Клуб на ИТ мениджърите в България“ и списание CIO, който се провежда вече трета поредна година. Основната цел на тази инициатива е да съдейства за издигане позицията и авторитета на ИТ мениджърите в  ръководството на фирмите и институциите в България и да стимулира ефективното използването на ИТ в организациите. 
Наградите
Конкурсът се провежда в 3 категории:
- Наградата в категория “Мениджмънт” е отличие за мениджър допринесъл за оползотворяване на потенциала на ИТ в своята организация и демонстрирал достижения в управлението на ИТ екипа и ИТ дейностите, чрез прилагане на утвърдени добри практики и собствен иновативен управленски подход. 
- В категория “Ефективност” се отличават мениджърите допринесли за постигане на ефикасност и пълноценност в работа на организацията. Успехите в това направление повишават доверието към ИТ и съдействат за тяхното по-активно използване.
- Наградата в категория “Иновации” е отличие за мениджър осъществил успешно внедряване на иновативно решение или реализирал новаторски подход в полза на своята организация 
Наградите в конкурса “ИТ мениджър на годината” са достъпни за мениджърите от всички видове индустрии, администрация и обществени организации, в които се ползват ИКТ. Могат да бъдат номинирани професионалисти от всички дисциплини на ИКТ, заемащи ръководна роля на средно или високо ниво за не по-малък период от 5 години. 
Третото издание на конкурса
Конкурсът стартира през месец май. Провеждането му бе популяризирано с мащабна рекламна кампания в много онлайн и печатни издания на ICT Мedia (издател на CIO, Computerworld, PCWorld и др.), във вестниците Капитал, Дневник и т.н. 
В периода 15 май – 29 октомври 2010 г., с попълване на формуляр на сайта на списание CIO бяха направени 18 предложения за номинации – по 6 във всяка категория. Трима ИТ мениджъри бяха предложени в по 2 от категориите на конкурса.   
В периода 1 ноември – 18 ноември, 29 членове на сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България” гласуваха за определяне на номинираните в първи етап на конкурса. Членове на сдружението имаха право да подкрепят от 1 до 3 кандидатури във всяка от категорите „Мениджмънт”, „Иновации”, „Ефективност”. Избраните по този начин финалисти са личности, чиято дейност се оценява най-високо от широкия кръг от техни колеги, обединен в сдружението „Клуб на ИТ мениджърите в България”.
 

 

Номинираните 
С най-много гласове в категория „Мениджмънт”, на финалният етап от конкурса преминаха:
- Десислав Шекерлетов, ИТ мениджър, Енел Марица Изток 3
- Димитър Несторов, ръководител на отдел „ИКТ" в КЦМ АД, Пловдив
- Лиляна Павлова, CIO и регионален проджект мениджър, ING Bank.  
В категория  „Иновации”, най-голям брой от членовете на сдружението подкрепиха кандидатурите на: 
- Емил Джиновски, ИТ мниджър, Ромпетрол БГ
- Мими Виденова, учител по Информатика и ИТ, 73 СОУ „Владислав Граматик”
- Красимир Веселинов, ръководител на отдел "ИТ" в Евробет ООД
- Стойне Джундров, ръководител отдел „Информационна сигурност", Банка ДСК
Гласуването в категория „Ефективност” определи като финалисти: 
- Георги Комсийски, ИТ Мениджър, Порше БГ
- Димитър Несторов, ръководител на отдел „ИКТ" в КЦМ АД, Пловдив
- Кирил Петков, директор дирекция "Информационни технологии", ЗАД Булстрад
 
Финалистите
Компетентно жури, включващо представители на сдружение „Клуб на ИТ мениджърите в България”, списание CIO, Асоциацията за одит и контрол на информационни системи (ISACA - София), академичните среди и компаниите партньори в организацията на церемонията по награждаването - Борика-Банксервиз АД, LLoyds Register и UnicreditBulbank определи победителите. 

 
Членовете на журито проучиха внимателно събраната в хода на конкурса информация за достиженията на номинираните. Те гласуваха за победител във всяка от категориите на конкурса, като имаха право да подкрепят само по една кандидатура. С най-много гласове, като носители на наградата „ИТ мениджър на годината” за 2010 г. бяха излъчени:
- В категория „Мениджмънт” - Димитър Несторов, ръководител на отдел „ИКТ" в КЦМ АД, Пловдив
- В категория  „Иновации” - Емил Джиновски, ИТ мниджър, Ромпетрол БГ
- В категория „Ефективност” - Кирил Петков, директор дирекция "Информационни технологии", ЗАД Булстрад
Връчена бе и една специална награда в подкрепа на иновациите и младите хора. Тя е учредена в памет на Явор Димитров, един от основателите на Клуба на ИТ мениджърите и член на УС на това сдружение, от неговата майка г-жа Донка Тасева. 
 

Явор Димитров, когото ИТ общността загуби през 2008 г., беше един от най-опитните специалисти в областта на платежните системи. Като експерт и дългогодишен началник на отдел “Платежни системи” в БНБ той участва в някои от най-големите и национално значими проекти в областта на банковите платежни системи в България. Наградата учредена в негова памет бе връчена на Мими Виденова, учител по информатика и ИТ, 73 СОУ „Владислав Граматик”. 
По време на официална Церемония в х-л Шератон, организирана със съдействието на Борика-Банксервиз АД, LLoyds Register и UnicreditBulbank всички финалисти в конкурса получиха грамоти, а на носителите на наградата „ИТ Мениджър на годината”  бе връчен символът на приза - авторска статуетка на известния български монументалист Янко Бонев. Изследователската компания Gartner, награди номинираните с ценни книги по ИТ мениджмънт, чиито автори са водещи аналитици. 
 

Журито на заключителният етап
Юри Генов (Председател)
член на клуба на ИТ мениджърите,  началник управление ИТ Операции в Банка ДСК и носител на наградата “ИТ мениджър на годината 2009” в категорията “Мениджмънт”
Александър Станев 
изпълнителен директор, Борика-Банксервиз АД  
Звездалина Янева
мениджър, направление "Системи за управление", LLoyds Register 
Ивайло Главчовски
директор ИТ Уникредит Булбанк
Проф. Валентин Кисимов
зам ректор УНСС
Недко Недков
председател на УС на Асоциацията за одит и контрол на информационни системи - София (ISACA - София) 
Надя Кръстева
главен редактор на списание CIO

Оригинална публикация