Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Изострената конкуренция отрежда нова роля на ИТ във финансовия сектор
09.04.2008

Банките, застрахователните дружества и други институции от финансовия сектор се намират в период на активна конкурентна надпревара. В стремежа си към увеличаване на своя дял в пазара на финансови услуги, повечето от тях констатират, че за постигането на значими резултати не е достатъчно само да разполагат с опитни мениджъри и ефективни екипи, ангажирани с основния бизнес. Не по-малко важно е използваните информационни технологии да съдействат за бързото извеждане на нови продукти на пазара, за минимизиране на кредитния риск, за гарантиране на сугурността на корпоративната информация.

На този фон, ролята на ИТ ръководителите във финансовите институции става все по-фокусирана върху бизнеса. Този извод се потвърждава и от публикуваните в броя данни от поредното проучване на списание CIO, и от представените ИТ проекти, реализирани през последната година в БНБ, Прокредит Банк, Централна кооперативна банка, Банка ДСК, ДСК Лизинг.

И през настоящата година в списъкът със задължителни ИТ задачи на българските финансови институции остават поредица от инициативи във връзка с изграждането на единен европейски пазар на финансови услуги. Сред тях са проектите SEPA и TARGET2, директивата за пазарите на финансовите инструменти MiFID, поредните мероприятия във връзка с развитието на SWIFT. На тези теми са посветени коментарите на Емил Христов, председател на комитета по платежни системи в АББ, Явор Димитров - началник отдел “Платежни системи” в БНБ, Иглика Андреевска - председател на Потребителската група на SWIFT, Димитър Горов, началник отдел “Платежни системи и финансови комуникации”, Инвестбанк АД, инж. Емил Костадинов, SWIFT Мениджър – ЦКБ, Йордан Касабов - ръководител на Направление „SWIFT Сервизно бюро” в Банксервиз АД.

През следващите няколко години съхраняването на изградените екипи и разумното инвестиране в квалифицирания персонал, се очертават като основни предизвикателства за ИТ подразделенията, не само във финансовия сектор. Статията на Юрий Генов, началник на управление “ИТ операции” в Банка ДСК разглежда възможностите да се оптимизират и защитят инвестициите в развитието на собствените ИТ специалисти в организациите, за които ИТ не е основен бизнес. Представените идеи са изведени от дългогодишния опит на Банка ДСК в създаването и поддържането на собственo ИТ подразделение.

Оригинална публикация