Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Банките – пред нови ИТ и бизнес предизвикателства
19.10.2007

През последните години ИТ отделите на банките у нас бяха съсредоточени върху немалък брой проекти, свързани с необходимостта от едни или други промени. Поредица от сливания на финансови институции наложиха реализацията на крупни интеграционни проекти. С не малко усилия бе свързано и преминаването към международния стандарт за банкова сметка IBAN през миналата година. Сега на дневен ред са нови предизвикателства, със съответно отражение върху бизнес средата и информационните технологии. Изграждането на Единна евро платежна зона (SEPA) е поредното от тях. Въпреки, че наближават сроковете за реализация на предвидените в рамките на проекта инициативи, все още пред банковата общност стоят много отворени въпроси, които изискват бързи и адекватни отговори. В този брой на списание CIO, темата SEPA коментират Явор Димитров, началник отдел ”Платежни системи” в БНБ, Емил Христов - началник управление „Банкови операции” в Банка ДСК и член на работната група по SEPA платежни инструменти, формирана от НСПС и Юрий Генов, началник на управление “ИТ операции” в Банка ДСК.

В броя са публикувани резултатите от поредното проучване на списание CIO за ИТ бюджетите на българските банки и техните планове за технологични инвестиции през следващата година. Някои методологични аспекти във връзка с управлението на финансите за ИТ и разработката на ИТ бюджета разглежда статията на Огнян Дренски, изпълнителен директор, Трансхолд България Холдинг АД.

В редовната ни рубрика ”Актуални проекти” представяме реализирани наскоро ИТ инициативи в Societe Generale Експресбанк, ПроКредит Банк, ING Bank, Уникредит Булбанк.

Продължаваме поредицата от публикации по темата „Управление на договорите за ИТ проекти» в рубриката «Мениджмънт». Статията на д-р Сариев, съветник на министъра на финансите по въпросите на ИТ, разглежда подходите за взимане на решение за аутсорсинг на ИТ услуги в организациите.

Оригинална публикация