Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


СБСРВ в БНБ – едно необходимо предизвикателство
24.04.2001

Използването на SWIFT в управленията, занимаващи се с осигуряване на ликвидността, промяната на сетълмент цикъла и възможността за осчетоводяване в рамките на деня на плащането и предоставяне на нови услуги на клиентите ще съпътстват промените в платежната система на страната в предстоящата година 

Явор Димитров 
 
Ефективността и сигурността на RTGS системите са се превърнали в теми от политическо и стратегическо значение за централните банки. През 1990 г Комитета по Платежни и сетълмент системи към BIS Базел е трансформиран в по-висш орган с обосновката, че “Платежните системи са не само технически въпрос, но засягат самото сърце на политиката на Централната банка”. 
 
Гери Кориган, бивш президент на ФЕД, Ню Йорк, говори за “трилогия” на функциите и отговорностите на Централната банка: монетарна политика, банков надзор и платежни системи. Грижите й за платежната система във връзка с монетарната и финансова стабилност могат да бъдат обобщени като намаляване на риска и осигуряване на ефективност. Намаляването на риска е основна, а ефективността – допълваща цел. Последната има много измерения, които могат да се групират в цена, бързина, сигурност. Сигурността се състои от стабилност на услугата и доверие в резултатите от нея, които са в зависимост от яснотата на правилата и прецизността на приложимата правна рамка. Централните банки започват да играят по-активна роля в платежните системи в края на 70-те. Това е било наложено от бързите технологични промени, драматичното нарастване на финансовата активност и последвалия огромен ръст на броя и стойността на платежните транзакции, и интегрирането и глобализирането на финансовите пазари. В резултат от това ликвидния и кредитния риск за участниците в платежните системи са нараснали драматично. 
 
Още повече платежните системи са се превърнали в сериозен потенциален източник на местни и международни финансови кризи. В тази нова среда, осигуряването на тяхната стабилност и ефективност, уреждането им по такъв начин, че те и промените в тях да не застрашават паричния трансфер и развиването на средства за намаляване на риска са се превърнали в основна задача на централните банки. Ръководителите както на централните така и на търговските банки сега са на мнение, че сетълментът на плащанията не може просто да бъде оставен на “бек офиса”. ИЗБОРЪТ НА SWIFT Какви предизвикателства пред участниците в платежната система поставя внедряването на Системата за брутен сетълмент в реално време (СБСРВ) в БНБ? През последната година добрата новина, бе че БНБ успя да убеди и да получи подкрепа от участниците в системата за нейното изграждане на основата на Основни принципи за изграждане на системно важни платежни системи на BIS Базел. Споровете бяха свързани предимно с използване на SWIFT като преносна среда и като съобщения. 
 
Защо избрахме SWIFT? Защото целта на БНБ е изграждане на: сигурна платежна система, работеща в реално време за системно важните плащания. Мрежата на SWIFT е с доказана сигурност и риска при нейното използване е малък; ефективна платежна система, в която търговските банки ще се включат без разходи, защото и сега са членове на SWIFT и имат обучен персонал; платежна система, отговаряща на международните стандарти, приети в повече от 20 държави от ЕС и от присъединяващите се страни. БНБ ще използва услугата SWIFT FIN Y-Copy, която дава гаранция за запазване на анонимността на изпращача и получателя. 
 
И ОЩЕ ПРОМЕНИ 
БНБ е собственик и оператор на СБСРВ. Тази система единствено ще осигурява финалност на сетълмента в страната, което означава, че едно плащане е извършено едва след като мине през нея. “Сателитните” системи, като БИСЕРА и БОРИКА ще подават нетирани резултати към СБСРВ и при достатъчна наличност по разплащателната сметка на търговската банка в БНБ плащанията “минават”. Новата архитектура на платежната система можем да си я представим като йерархична структура на върха на която е СБСРВ, във връзка с нея са операторите на плащания и депозитарите на ценни книжа, а широката и сигурна основа е изградена от търговските банки. В системата ще влизат само централи на банки. Това ще доведе до по-добър контрол и по-добро управление на ликвидността. Структурите, занимаващи се с осигуряване на ликвидността, би трябвало да са най-доволни от въвеждането на СБСРВ. 
 
Освен безспорното удобство на отпадане на документооборота, свързан с изпращането на платежни нареждания до БНБ, има и други важни предимства. Възможността за постоянно следене на изпратените и постъпили преводи през системата, позволява гъвкаво управление на ликвидността. Отпада сетълмент риска тъй като извършено през СБСРВ плащане е окончателно и при никакви обстоятелства не може да бъде върнато или отменено. Възможността за разплащания в реално време и влизане на операторите в рамките на системния ден ще намали до много голяма степен ликвидния и сетълмент рискове. Това ще увеличи доверието в платежната система, което освен положителен ефект за банките ще се отрази и на бизнеса. Големите и важни за фирмите плащания ще могат да стават в рамките на същия ден при абсолютна сигурност, че ако банката на платеца разполага с пари, банката на получателя ги е получила. 
 
В Унгария например търговските банки имат споразумение, което ги задължава в рамките на 2 часа след получаване на сумата през СБСРВ да заверят сметката на своя клиент. От това печелят и двете страни. Клиентът си получава бързо парите, а търговската банка добри комисионни. При реализацията на проекта СБСРВ, който освен техническото изпълнение включва промени в нормативната база, както и обучение на специалисти за работа със системата, БНБ ще разчита в много голяма степен на добрите идеи на предварителната подготовка в търговските банки да посрещнат промените. Използването на SWIFT в управленията, занимаващи се с осигуряване на ликвидността, промяната на сетълмент цикъла и възможността за осчетоводяване в рамките на деня на плащането и предоставяне на нови услуги на клиентите, са само част от известните предизвикателства, които ще съпътстват промените в платежната система на страната в предстоящата година. Явор Димитров e началник отдел “Платежни и сетълмент системи” в Дирекция “Банкова политика”, БНБ

Оригинална публикация