Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Гражданите масово не знаят новите банкови ИБАН номера
06.06.2006

Стартът на новите номера на сметките доведе до по-дълги опашки и до забавяне на обслужването в някои банкови клонове вчера. Частните клиенти масово не знаеха, че вече е в сила европейският формат на сметките, известен като ИБАН. Това заяви чиновничка от отдел "Обслужване " в Пиреос банк пред "Сега". Поради мащабната промяна служителите са по-натоварени, но се справят с упътването на неосведомените граждани и с попълването на новите платежни документи, посочи тя.

Проверка на "Сега" в клон на банката обаче установи, че пред касите чакат доста хора. В клон на ОББ положението беше същото. Служителка на HVB банк Биохим определи вчерашния ден като "ужас". Малко преди края на работния ден касиерките на Пощенска банка в Студентски град са чакали за връзка със сървъра 15 минути.

И в клона на Прокредит на бул. "Дондуков" не се размина без опашки. Клиентка се оплака, че не успяла да внесе такса за регистрация на БУЛСТАТ, защото в банката не знаели ИБАН-а на Агенцията по вписванията и я посъветвали да се върне на гишето, като го научи.

Според шефа на дирекция "Платежни системи" в БНБ Явор Димитров технически проблеми с въвеждането на новите международни номера като цяло няма. Не са регистрирани случаи на блокирани банкомати през почивните дни, посочи той. Вчера сутринта между 9 и10 часа са регистрирани много обаждания на потребители, които са искали информация за новите си сметки.

"Когато чиновник в банка не е наясно, най-добре е да помоли клиента да посети офиса по-късно", препоръча Димитров. Той посочи, че ако банковият служител не е добре запознат с новата платежна система, може да обърка клиентите.

Вчера бяха възстановени и интернет разплащанията на банките, които бяха прекъснати през уикенда.

НАП

СИБанк, която пое обслужването на офисите на НАП в София-град, ще приключи с оборудването на своите нови гишета до края на седмицата, обяви пресаташето на приходната агенция Юлияна Тончева. Дотогава банката ще извършва преводи на данъци и осигуровки, без да взима такса и в клоновете си извън поделенията на НАП.

Забавянето се дължи на факта, че ДЗИ, която спечели конкурса за обслужване на НАП - София, в последния момент се отказа и агенцията подписа договор с втората класирана - СИБанк.

Оригинална публикация