Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Международният банков IBAN формат става задължителен и за България
30.05.2006

От 5 юни всички разплащания през банки в България и чужбина ще се извършват само със сметки с нови номера – IBAN формат. По данни на централната банка те са няколко милиона и всички са сменени.

„Промяната е свързана с интегрирането на българските платежни системи с действащите в Европейския съюз“, коментира Явор Димитров, началник на отдел „Платежни системи“ в БНБ. Международният формат IBAN (International Bank Account Number) е задължителен елемент за включването на България в Единната европейска платежна зона (SEPA). Чрез IBAN сметките банковите преводи в България ще се осъществяват бързо, лесно, без грешки и с по-евтини такси за чужбина.

За да не настъпи хаос и по стар български обичай всички притежатели на банкови сметки да тръгнат в последния момент да се информират, на интернет страниците на банките вече работят конвертори. След вписване на стария номер автоматично се изписва новият IBAN номер (виж схемата). Новите банкови сметки бяха готови в средата на март и оттогава банките уведомяват за промените чрез банковите извлечения.

Важна особеност на IBAN сметките е

Контролното число

Чрез него се установява съответствието на посочената банкова сметка. Тя е уникална и не може да бъде повторена, тъй като има различни идентификатори за различните държави, банки и сметки. По този начин чувствително ще бъде намалена вероятността от грешки, породени от неправилно записан номер на банковата сметка на получателя. Ако се види, че наредител на превод е написал грешна сметка и тя не е установена от банката, трябва незабавно да бъде уведомена финансовата институция, съветват банкери. Според Указание 3-2006 на БНБ съставителят на платежно нареждане носи отговорността за настъпилите последици от неправилно съставен документ. Той има право да оттегли вече дадено от него нареждане само ако до момента на оттеглянето процесът по извършване на плащането не е започ­нал. Методът за проверка на валидността на контролното число е описан в Наредба 13 на БНБ от 7 април 2005 г. Предотвратяване на грешки може да се постигне и чрез внедряване на продукт за автоматична проверка в счетоводните и другите бизнес софтуери за въвеждане на данни и отпечатване на платежни документи. При интернет банкирането контролът е заложен в софтуера на банката. Ако се установи, че контролното число е неточно при написан на ръка платежен документ, банката може да откаже неговата обработка.

Промяна на платежните документи

Физическите и юридическите лица няма нужда да уведомяват за новите си номера на сметките Министерството на финансите, Националната агенция по приходите (НАП), Националния осигурителен институт и Агенцията за социално подпомагане, тъй като това вече е извършено по служебен път от банките. За улеснение на потребителите в повечето банки действат кол-центрове с телефонни номера, които се набират от цялата страна, за консултации по всички въпроси, свързани с въвеждане на новите номера на банковите сметки.

Успоредно с въвеждането на IBAN в България се осъществява и цялостно модернизиране на платежните системи и формите на разплащане. „Разширена е регламентацията на местните и презграничните преводи, сроковете за тяхното изпълнение и задълженията на участниците в плащането“, уточнява Явор Димитров. Всички платежни документи са променени, а тяхното съдържание е известно от 11 октомври м.г., когато беше обнародвана Наредба 13 на БНБ за паричните преводи и платежните системи (подробности на www.bnb.bg – платежни системи). За да се постигне уеднаквяване на наименованията с тези, използвани в ЕС, са променени наименованията на използваните платежни документи. Например досегашното „Платежно нареждане“ се заменя с „Преводно нареждане за кредитен превод“, а „Платежно искане за незабавно инкасо“ – с „Преводно нареждане за директен дебит“. В новите платежни документи досегашните полета за номер на сметка са заменени с IBAN, а БАЕ кодовете на банки са заменени с техните BIC (виж карето и таблица 1). Част от задължителните образци на платежни документи също отпадат.

С новата реформа

Бюджетните плащания се опростяват

„Те се унифицират с останалите форми на плащания“, уточниха от НАП. Съществен атрибут на новите платежни документи за вноски към бюджета е „вид плащане“. Това е шестцифрен код, който представлява цифрово обозначение на вида данък или осигурителна вноска. Този код заменя досега съществуващите бюджетни идентификационни номера (БИН) и параграфите за плащане на осигуровките. На интернет страницата на НАП (www.nap.bg – секция „Полезно“) вече са записани всички банкови сметки на териториалните дирекции на НАП в страната, по които трябва да се превеждат данъчни и осигурителни вноски. При данъчните вноски броят на БИН съответства на броя на кодовете за вид плащане (виж таблица 2). При другите вноски обаче – държавно обществено осигуряване (ДОО), здравноосигурителни вноски към НЗОК и др., разликата е съществена. Досега например за ДОО съществуваше само един БИН (7315 00 000-4), а след 5 юни кодовете за вид плащане по ДОО са 72 броя. От НАП съветват всички вносители към бюд­жета предварително да се запознаят с промените и да потърсят консултация от експертите на териториалните дирекции на агенцията. „Предвижда се във всяка ТД на агенцията да бъдат открити телефони за информация по повод новите правила за плащане на данъци и осигурителни вноски“, казаха от НАП. Всички образ­ци на платежните нареждания също се намират на интернет страницата на агенцията.

Какво трябва да се направи

Да се получат новите номера на сметките. Да бъдат известени всички контрагенти. Запознаване с новите формуляри за платежни документи. Всички досега действащи форми – печатни и в електронен вид, са променени. Актуализация на счетоводния софтуер и на други компютърни продукти, с които работи фирмата. Да бъдат информирани ведомствата, които изискват да се декларира банкова сметка в приеманите и обработваните от тях документи. За много от тях действат задължителни срокове и са предвидени глоби, ако не се спазват.

Оригинална публикация