Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Явор Димитров: IBAN номерата ще подобрят разплащателната система
03.05.2006

В България IBAN ще влезе в сила на 5 юни тази година, като от тази дата всички разплащания (както трансграничните, така и вътрешните) ще се превеждат по новите банкови сметки.

„Въвеждането на международните номера на банковите сметки IBAN (International Bank Account Number) е задължително за всички страни от еврозоната и ще спомогне за подобряването на разплащателната система като цяло“, заяви началникът на отдел „Платежни системи и сетълмент“ на Българска народна банка Явор Димитров на открития днес Осмия финансов ИТ форум.

По думите му очакваните резултати от проекта са улесняване на потребителите при извършване на банкови преводи, намаляване на броя на грешките при преводите, увеличаване на броя на безналичните разплащания, както и осъвременяване на системата на бюджетни плащания.

IBAN представлява последователност от буквени и цифрени знаци за еднозначно международно идентифициране на банкова сметка на клиент. В България IBAN ще влезе в сила на 5 юни тази година, като от тази дата всички разплащания (както трансграничните, така и вътрешните) ще се превеждат по новите банкови сметки.

Димитров напомни на представителите на бизнеса да се информират за своите IBAN номера и да ги предоставят на своите контрагенти, за да избегнат евентуални проблеми при въвеждането на новия стандарт. Според представителя на БНБ проектът за модернизиране на платежната система е стартирал навреме, въпреки че страната все още не е членка на еврозоната, тъй като ще донесе редица предимства. Димитров посочи още, че в проекта участват както БНБ и търговските банки, така и редица държавни агенции (Национална агенция по приходите, Агенция за социално подпомагане, Национален осигурителен институт и Агенция митници), Министерство на финансите и системните оператори.

„В оставащия месец до въвеждането на IBAN стандарта БНБ ще запази ролята си на координатор на проекта, но основната организационна тежест ще се поеме от търговските банки“, заяви Димитров. „Крайният ефект ще се изрази в по-бързи и по-сигурни разплащания за българските граждани“, добави той.

Началникът на отдел „Платежни системи и сетълмънт“ напомни, че ще бъдат въведени и нови платежни документи, които също ще предоставят някои нови възможности и облекчения, особено във връзка с бюджетните плащания. Ще продължи и разяснителната информационна кампания от страна на БНБ и търговските банки. За улеснение на гражданите е предвидена възможност държавните учреждения да получават техните IBAN номера по служебен път.

Оригинална публикация