Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Подуправителят на БНБ Димитър Костов представи пред браншови организации новата IBAN-система
28.02.2006

Повече от 50 представители на браншови организации и фирми участваха в проведения днес, 28 февруари, в БСК семинар на тема "Нов стандарт в банковото дело", с лектори Димитър Костов - подуправител на БНБ, и Явор Димитров – началник Отдел "Платежни системи" в БНБ. Пред участниците в семинара беше представена новата система IBAN, която предстои от 5 юни тази година да замени съществуващите в момента банкови сметки, съобщиха от БСК.

Лекторите подчертаха, че IBAN-системата работи в 42 страни от цял свят и присъединяването на България към нея ще доведе до значително подобряване на системата за международни разплащания, ще се повиши и степента на автоматизация, което е предпоставка за увеличаване дела на електронното банкиране. С въвеждането на IBAN ще се минимизират възможностите за грешки, което от своя страна ще премахне риска от забавяне на плащанията.

Заедно с новите IBAN-сметки се въвеждат и нови форми на платежни документи, които също ще влязат в сила от 5 юни т.г. Новост е многоредовият формуляр, даващ възможност в един документ да се посочат четири различни основания за плащания към един получател. Това значително ще облекчи бизнеса, тъй като, както подчерта председателят на БСК Божидар Данев, сега към НОИ, например, основанията за плащане са 17, а това предполага попълването на 17 отделни платежни нареждания.

Подуправителят на БНБ Димитър Костов, поясни, че плащанията, които не са в IBAN-формат, са по-скъпи за чуждите контрагенти, което е още един аргумент за въвеждането на новата система.

Оригинална публикация