Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


БНБ отряза Банксервиз от търга за новата разплащателна система
10.02.2001

Банксервиз, “Информационно обслужване” и други български фирми няма да могат да участват в търга за изпълнител на новата разплащателна система на БНБ. Това стана ясно от публикуваната през седмицата обява за търга, в която има условие кандидатите да имат опит във внедряването на система за брутен сетълмент в реално време (т.нар. RTGS). “Ако Банксервиз и “Информационно обслужване” имат такъв опит, ще могат да участват. Доколкото ми е известно, те нямат”, заяви подуправителят на БНБ Божидар Кабакчиев.
Макар че от централната банка и от Банксервиз упорито отричат съществуването на конфликт, истина е, че през последните месеци отношенията между двете институции се изостриха именно заради RTGS-системата. БНБ, която е най-голям акционер в Банксервиз (с близо 36%), беше подразнена от забавянето на проекта, за който се говори още от 1998 г., но досега нищо не се правеше поради спорове по модела. Първоначално се предвиждаше новата система за разплащане да представлява подобрен вариант на съществуващата БИСЕРА 3 (банкова интегрирана система за електронни разплащания). В края на миналата година ръководството на БНБ реши да ускори нещата с разделянето на проекта на две, като сама организира търг за RTGS. След пускането й в действие през тази система ще минават всички системно важни плащания. В тази категория влизат плащанията банка - банка, банка - БНБ и БНБ - банка, както и плащания, инициирани от управление “Фискални услуги” на БНБ. На практика през системата ще минават около 10% от всички транзакции, като те ще представляват близо 80% от общата сума на плащанията в страната, обясни Явор Димитров, началник на отдел “Платежни системи” в БНБ. За Банксервиз ще остане обслужването на т.нар. клиентски плащания, за които не е нужно да бъдат извършвани в реално време.
Новата RTGS-система ще позволява незабавна обработка на плащанията в рамките на няколко секунди. Наредените от търговската банка плащания ще се извършват, докато има налични средства по разплащателната й сметка в БНБ. Самата банка ще може да следи непрекъснато как се движат сумите по нейните сметки и да реагира при спадане на ликвидността. Системата ще разполага с автоматичен механизъм за справяне с т.нар. Gridlock-ситуации (когато едно неизпълнено плащане блокира цялата опашка), обясниха от БНБ.
Изпълнителят се очаква да бъде избран през април, като договорът с него трябва да бъде подписан до края на май. Продължителността на проекта ще бъде между 9 и 12 месеца. Това означава, че най-късно май 2002 г. новата система трябва да заработи. БНБ ще плати на изпълнителя с пари от собствения си бюджет. В Македония например същият проект е струвал 4 млн. евро, но част от финансирането е дошло по линия на програма ФАР. “Ние ще разчитаме на изцяло собствени средства и кандидатите ще бъдат предупредени за това. Очакваме цената да е по-ниска от тази в Македония”, каза Божидар Кабакчиев. Като фаворити в търга се сочат фирмите “Лоджика”, “Перато”, “Юнисис”, “Сема груп”, “Монтран”. Тъй като ние сме една от последните страни в Европа (без RTGS са само още Албания и Румъния) се очаква конкуренцията между тях да бъде голяма.
Недопуснатата до участие “Банксервиз” АД ще хвърли сили в модернизацията на съществуващата сега система БИСЕРА 3. До края на февруари би трябвало да започне разработването на софтуера за новата БИСЕРА 4, която ще разполага с възможност за обслужване на 600-700 хил. плащания дневно, съобщи Александър Цинцарски, управляващ директор на Банксервиз. Сегашната система е проектирана преди седем години и позволява максимално натоварване до 250 хил. плащания дневно. Банксервиз ще обяви до два месеца и търговете на нов хардуер за БИСЕРА 4. Предварителните изчисления предвиждат целият проект да излезе около 1 млн. долара. Срокът за пълното й завършване и пускане в действие е една година. БИСЕРА 4 ще обслужва т.нар. клиентски плащания на банките (клиент - клиент). Тя няма да позволява този вид плащания да стават в реално време. Със сигурност обаче сетълментът ще се извършва по-често (три или четири пъти на ден) за разлика от сегашния вариант, който позволява плащанията да се извършват само веднъж на ден (в ранния следобед). Разбира се, плащанията през БИСЕРА (които сега са по 26 стотинки на транзакция) ще бъдат значително по-евтини от тези през RTGS-системата.

Оригинална публикация