Явор Димитров

19.06.1965-11.09.2008


Тарифата на RINGS
24.04.2003

Със скорошното въвеждане на RINGS националната ни платежната система ще има нов облик. Възможността да се нареждат плащания, които се изпълняват незабавно ще подобри работата както на банките, така и на търговците. В този смисъл проектът придобива значение не само за доброто функциониране на банковия сектор, но и на бизнеса. 

 

Явор Димитров, Никола Стамболиев 

 
За успешното функциониране на RINGS са важни различни фактори, свързани с правилата, техническите й характеристики и съпътстващата нормативната уредба. Един от най-важните въпроси обаче е как тази система ще може да се използва от нейните клиенти – банките с оглед по-добро и гъвкаво управление на ликвидността. Същият подход за управление на ликвидността ще е приложим и в по-големите фирми, които в кратко време (в рамките на няколко часа) ще могат да концентрират своя ликвиден ресурс независимо дали се намира в различни банки и градове на територията на страната. Това е причината, поради която се счита че новата банкава услуга ще добие популярност сред фирмите. За да се ползва тя, освен безпорното удобство, много важен фактор е и ЦЕНАТА. 
 
Търговските банки са свободни, или по-скоро ограничени единствено от конкуренцията, във взаимоотношенията си с клиентите относно ценообразуването. БНБ, която е собственик и оператор на RINGS, ще предлага услугата “сетълмент в реално време” при строго определен начин на формиране на цените. Практиката в повечето страни, в които съществуват такива системи, е да се възприеме принципа за пълно възстановяване на разходите на централната банка. А това означава, че БНБ би трябвало да се придържа към възвръщаемост на всичките вложени средства (инвестиционни, за поддръжка и за подобряване на системата). На тази база е формирана и цената, която търговските банки ще заплащат за една тяхна транзакция. Тарифата на БНБ стимулира използването на по-ранните интервали на работа на системата - от 08.00-12.00. Ако повечето (особено клиентски) плащания минават в тези интервали ТБ ще могат по-добре да управляват своята ликвидност, а на клиентите им ще се гарантира възможно най-бързо изпълнение на плащането. Новата платежна система до голяма степен ще промени и графика и начина на работа на служителите във фирмите, които са заети с плащанията. 
 
Ако искат да ползват по-ниските тарифи, те ще трябва да носят платежните нареждания (ето една възможност да преминат към електронно банкиране) до 12 ч. Тук е важно да се отбележи, че такса за нареден превод дължи само фирмата (страната) на наредителя. Политиката за определяне на цени за клиенти е изцяло в правомощията на търговските банки. За клиентите им обаче трябва да е ясно, че в основата на ценообразуването са залегнали два компонента, които за банките са постоянни разходи, а именно - цената на транзакция (Табл.1), заплащана на БНБ съобразно часовия пояс, и цената на SWIFT съобщенията, касаещи клиентските плащания, която се заплаща директно на SWIFT. За улеснение на банките БНБ е съставила списък на използваните от RINGS SWIFT съобщения. 
 
Таксите за съобщения в затворената потребителска група BGN се разделят в три категории: към SWIFT за обикновени финансови или информационни съобщения, за услугата FIN Y_Copy на БНБ като Централна институция, обслужваща системата за брутен сетълмент в реално време. 
 
ПЛАЩАНЕ НА СЪОБЩЕНИЯТА 
Банката – наредител (участник в RINGS) дължи на SWIFT такси за: финансови съобщения МТ103 и МТ202; съпътстващите цитираните по-горе финансови съобщения МТ096, МТ097, МТ012 и МТ019; информационни заявки и нареждания до Централната институция чрез МТ298 и за съответните отговори; автоматично генерираните от Централната институция потвърждения на дебит/кредит МТ910/МТ910 като резултат от нетен сетълмент от националните оператори или в резултат от генериран от Централната институция дебит/кредит по сметка на банка-участник (предимно лихви, такси и комисионни); запитванията до Централната институция по време на деня за състояние по сметка чрез МТ920 и за съответните отговори МТ941, МТ942 и МТ950; автоматично генерираните от Централната институция справки за състояние по сметка в края на деня МТ950; изпратените до Централната институция или до друга банка-участник съобщения свободен формат – МТ199 или МТ999; съобщенията за размяна на ключове (от МТ960 до МТ965).
 
Банката дължи такса само за изпратените от нея (и за получените за грешка) в зависимост от това дали тя е инициатор на трансфера или не. БНБ като участник в сетълмента дължи на SWIFT такси за: финансови съобщения МТ103 и МТ202; съпътстващите финансовите съобщения МТ096, МТ097, МТ012 и МТ019; изпратените до друга банка-участник съобщения свободен формат – МТ199 или МТ999; съобщенията за размяна на ключове (от МТ960 до МТ965). Банката дължи такса само за изпратените от нея (и за получените за грешка) в зависимост от това дали тя е инициатор на трансфера или не. БНБ като Централна институция дължи на SWIFT такси за: получен отговор МТ029 на заявка МТ028 Fin Copy Message Status Request (самата заявка е безплатна); изпратените до друга банка-участник съобщения свободен формат – МТ199 или МТ999; за съобщенията за размяна на ключове (от МТ960 до МТ965). 
 
Банката дължи такса само за изпратените от нея (и за получените за грешка) в зависимост от това дали тя е инициатор на трансфера или не. Банката – получател (участник в RINGS) не дължи на SWIFT никакви такси. ЦЕНИ НА СЪОБЩЕНИЯ Цените на стандартните SWIFT съобщения не зависят от допълнителната Y-Copy услуга. По подробна информация може да се намери в “Pricing and Invoicing Manual”. (Забележка: Канцелирано или отхвърлено от SWIFT съобщение (NAK) се таксува по специална тарифа, която в момента е EUR 38 за 100 units (големината на unit зависи от типа на съобщението – виж цитираното по-горе ръководство)). Според договор между БНБ и SWIFT цените на съобщенията, свързани с Y-Copy услугата при сегашния дефиниран профил са както следва: МТ096/МТ097 (като двойка) – EUR 33,75 за 100 units; MT012 (ако е пожелано) – EUR 33,75 за 100 units; МТ019 (третира се като NAK – отказано съобщение) – EUR 38 за 100 units. Забележка: За Y-Copy съобщение unit се състои от 1950 символа (но минимум по един unit за всяко съобщение). Цитираните цени са за по-малко от 2,999 съобщения на ден (общо за цялата затворена потребителска група). Явор Димитров е началник отдел “Платежни системи и сетълмент” в БНБ Никола Стамболиев, гл. експерт “Платежни системи и сетълмент” в БНБ  
 
Цена на транзакция, заплащана на БНБ

 
Часови интервал Цена в лева за една транзакция за клиентски и междубанкови плащания
08:00 – 12:00 1.25
12:00 – 15:00 2.00
15:00 – 15:30 3.00
15:30 – 17:30* 1.25
* През този интервал не могат да се нареждат клиентски плащания 
Заб. Тарифата е приета с решение No. 71 от 8.09.2002 г. от на УС на БНБ. Посочената в Табл.1 не е изчерпателна. Цялостната е Приложение към договорите с ТБ.

Оригинална публикация